Lente

Lente volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze (=TCG).

In het Westen begint de Lente officieel op 21 maart, de dag waarop dag en nacht precies even lang duren.
Volgens het Chinese denken begint de Lente met het Chinese Nieuwjaar, in februari, wanneer de slapende krachten in de bevroren grond zich weer beginnen te roeren en het licht terugkeert. In het westen en in het oosten is de basisgedachte hetzelfde: een nieuw begin en een verse start. In de TCG zeggen ze dat als de vers-groene kleur de takken vult en de boom de levenssappen voelt stromen, het potentieel stijgt. Met dit gevoel is alles is nog mogelijk. Deze innerlijke kracht (= Hout element) weet nog niet hoe het zich gaat ontwikkelen; dat komt pas op het moment dat de bladeren zich ontvouwen in de latere lente maanden. Met ons als mens gebeurt hetzelfde. De westerse cultuur waardeert de kwaliteiten van het Hout element: Visie, leiderschap en de mogelijkheid de controle te nemen. Een disbalans in het Hout element kan leiden tot ongeduld, zelfkritiek of kritiek op anderen. De kracht van Hout is zacht, maar volhardend met grote creatieve mogelijkheden. Het heeft de mogelijkheden in zich van zowel het zijn als het worden. Trouw blijven aan jezelf en het bewust zijn van je eigenheid door het duidelijk verwoorden van je behoeftes en verlangens. Hout dringt zachtjes de aarde in om water voort te brengen. Wanneer we vanuit onze wortels handelen hebben we de energie om met kracht doelgericht te handelen, maar altijd flexibel (denk aan bamboe), zacht en zonder jezelf te verloochenen.

De organen die volgens de TCG bij de lente, en dus bij het Hout element horen, zijn de Lever en de Galblaas. 
De emotie die bij het Hout element hoort is boosheid. Boosheid kan een gewone gezonde emotie zijn als het een natuurlijke reactie is op stress, frustratie of onrecht.
Wanneer  boosheid op een goede manier wordt geuit is het als een donderbui die de lucht klaart; boosheid kan spanning oplossen en de balans herstellen. Wanneer Hout in disbalans is krijgt het de ongecontroleerde woede die zich uit in teveel of te weinig. 


Wat te doen?? Spring eens een gat in de lucht…


Beweeg:
De Lever moet bewegen. Ga naar buiten en maak lange wandelingen in de natuur. Kijk naar de veranderingen om je heen en verwelkom het nieuwe.

Ordenen:
Ruim je huis op, verkoop oude spullen die je niet meer gebruikt of breng ze naar de kringloop. Verwelkom nieuwe dingen in je leven. Wat wil je nog scheppen in je leven: maak plannen en realiseer je dromen.

Zo binnen zo buiten:
De Lente is een uitstekende tijd om een gezonder eetpatroon te starten en de giffen uit de Lever te verwijderen. Verwijder vet en gefrituurde etenswaren, witte suiker en witte bloem en kies voedsel zonder chemische toevoegingen. Eet minder, eet langzamer, proef de smaken. Geniet ervan.

Laat los:
Laat oude verwijten los, ze zijn onverteerbaar en beschadigen de Lever. Vergeef...

Durf:
Probeer iets nieuws, bedenk welke nieuwe dingen je wilt uitproberen, ook al lijken ze dom een vergt het enige durf. Ga spelen. Ga creatief aan de slag. Met creativiteit voedt je de Lever.

Drink water:
Drink acht tot tien glazen water per dag. Zonder bubbels… Voeg er citroensap aan toe voor de smaak en omdat de Lever daar blij van wordt.

Ursula





Ursula van Meurs

Serendipity Acupunctuur

Website: 06- 36 39 96 34

Stel een vraag

Bel mij terug

Login

E-mail:
Wachtwoord:
 



Wachtwoord vergeten of niet ontvangen?

Registratie